Dinamarca sigue con la mosca tras la oreja. El artículo periodístico hace referencia a que la recomendación del departamento de adquisición de material del Ministerio de Defensa para la compra del vehículo Piranha 5 va totalmente en contra de los principios definidos por la Oficina Nacional de Auditoría respecto a la adquisición de equipamiento militar.
Resumen de lo incluido en el artículo:
En el año 2010, el «Informe sobre contratos públicos de Defensa de equipo pesado« (Betering om forsvarets indob af storre materiel) hablaba de principios generales para todo tipo de adquisición. Se trataba de «adquirir equipos totalmente desarrollados», «que hubieran sido probados», y «que los riesgos en el desarrollo y coste estén asegurados».
El artículo dice que el Piranha 5 «posiblemente esté desarrollado», pero no lo tiene nadie, y por lo tanto, nunca ha sido probado en un teatro de operaciones.
Además, dice que solo se vende a Dinamarca, «en la medida que la venta española no es oficialmente una realidad».
En años anteriores al 2010, las Fuerzas armadas no ponían el énfasis en adquirir productos stándar desarrollados con éxito, existentes y probados. Tras las promesas de Defensa del año 2010 de adquirir productos stándar, sorprende la intención de destinar entre 3.500 y 5.000 millones de coronas en comprar un producto no stándar (como hacen otros países), que tampoco existe y que no ha estado en servicio en lugar alguno.
Ver la noticia
«PMV-indkøb stik imod hvad Forsvaret har lovet Rigsrevisionen
26. november 2015
Når Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse indstiller til politikerne i forsvarsforligskredsen, at man skal købe den pansrede mandskabsvogn Piranha 5, så strider det lodret imod de principper for materielanskaffelser, som Forsvaret for 5,5 år siden lovede Rigsrevisionen, at man ville købe ind efter.
Ifølge Rigsrevisionens ”Beretning til Statsrevisorerne om Forsvarets indkøb af større materiel” fra 2010, så var Forsvaret dengang gået i gang med at udarbejde ”Principper for Forsvarets materielanskaffelser”, som skulle indeholde de ”overordnede principper for hele indkøbsfasen fra planlægning til kontraktindgåelse. Fx at Forsvaret fortrinsvis anskaffer materiel, som er færdigudviklet, introduceret og operativt afprøvet, samt at projekters totaløkonomi og risici skal afdækkes.”
Færdigudviklet er Piranha 5 muligvis. Men introduceret og operativt afprøvet. Det er det schweiziske køretøj i hvert fald ikke. Det er ellers som bekendt den pansrede mandskabsvogn, som forsvarsforligskredsen efter indstilling fra FMI den 30. april valgte som Danmarks nye pansrede mandskabsvogn. Et overraskende valg.
Køretøjet findes i to eksemplarer og er kun solgt til Danmark so far, da et spansk salg ikke officielt er en realitet. Det er derfor hverken introduceret eller operativt afprøvet.
Politikerne tøver dog med at lukke handlen helt ved at sætte antal på. Så sent som i fredags blev forsvarsforligskredsen enig om at udsætte beslutningen til et særligt forligskredsmøde i december med PMV-indkøbet som eneste punkt på dagsordenen.
Før 2010 har Forsvaret ifølge Rigsrevisionens rapport ikke haft tilstrækkeligt fokus på at anskaffe standardprodukter, som er færdigudviklede, introducerede og operativt afprøvede. Konsekvensen er, at Forsvaret i nogle tilfælde har stillet for store krav til materielløsninger, som derfor er blevet for dyre.
I 2010 lover Forsvaret så Rigsrevisionen, at Forsvaret fremover i højere grad vil søge at minimere omfanget af krav for at sikre størst mulig konkurrence og reducere kompleksiteten af projekterne, og at Forsvaret i højere grad vil søge at købe standardprodukter. Fem år senere lægger man så op til bruge omkring 3,5 – 5 mia. kroner på det køretøj, der skal være rygraden i Hæren de næste mange år. Et køretøj, som ikke er et standardprodukt, som andre lande har bygget. Og som hverken er i produktion eller i operativ tjeneste noget sted.
Efter planen skal Danmark købe mellem 206 og 450 køretøjer.»